Min sjukdom.....

Fibromyalgi

Fibromyalgi är en muskelsjukdom som karaktäriseras av oförklarliga, kroniska muskelsmärtor. För närvarande vet man inte hur sjukdomen uppkommer men det finns många teorier. Forskning runt FMS visar mer och mer att det inte bara är en perifer muskelsjukdom utan beror troligen på komplicerade störningar i kroppens nervsystem liksom i regleringarna av olika hormoner. Dessutom fungerar troligen inte immunförsvaret på ett normalt friskt sätt.



Symptom

Diagnosen fibromyalgi ställs om man har upplevt en generell smärta i kroppen i minst tre månader samt att man känner smärta (inte ömhet) vid retning av ett antal punkter, så kallade "tender points", utspridda över kroppen. Vid fibromyalgi uppvisar man i regel flera typer av symptom. Symptomen kan indelas i två huvudgrupper:


Primära symptom

- direkt relaterade till smärtan och musklerna:


Smärta/värk

Smärtan upplevs främst i musklerna men kan också upplevas i leder och skelett. Oftast har man ont i nacken, skuldrorna, ryggen, armarna och benen. Smärtan beskrivs som molande eller brännande och stickande.


Nedsatt muskelstyrka och nedsatt uthållighet i musklerna

På grund av smärtan måste man ta täta pauser vid fysiskt arbete för att kunna använda musklerna. Det är också svårt att utföra upprepade rörelser.


Nedsatt fysisk prestationsförmåga

Vid fibromyalgi väljer man ofta bort att hålla sig fysiskt aktiv eftersom det är för smärtsamt. Det är dessutom vanligt att man är stel i kroppen, framför allt på morgonen.


Parestesier

Stickningar och känslan av att "det kryper" i kroppen är vanligt. Fenomenet kallas "Restless legs" eller parestesier, och är som vanligast på kvällen och natten.


Sekundära symptom

- stressrelaterade och inte specifika för fibromyalgi*:


Störd djupsömn

Man känner sig sällan utsövd och sover sällan hela natten igenom.


Trötthet

Ofta lider man av ökad sömnighet, trötthet i musklerna och brist på energi.


Kognitiva symptom

Koncentrationssvårigheter och minnesstörningar är vanliga symptom.

* Symtomen är vanliga för de flesta som lider av långvarig smärta.


Behandling

Det finns olika sätt att behandla fibromyalgi, men det är ofta svårt att bli helt smärtfri. Däremot finns det många olika former av behandlingar som är utvecklade i syfte att reducera smärtan. Vid behandling med läkemedel använder man sig av analgetika för att lindra smärtan. Vid lätt smärta rekommenderas paracetamol. Vid måttlig smärta använder man ofta tilläggspreparat som kodein eller tramadol. Ibland använder man också antidepressiva läkemedel i låg dos för att dämpa smärtan, morgonstelheten och för att minska sömnstörningarna.


Kommentarer
Postat av: Anna Karin

AHHH det låter precis som mina symtom jag har i kroppen. Har ju RA redan o min läkare tyckte att det var konstigt att jag hade ont när inte mina leder var svullna.... hmm..läkare!



Ha en fin dag o tack för uppmuntrande ord på vår blogg.

Kram

2008-08-28 @ 23:46:24
URL: http://hem.bredband.net/b3331

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0